Login  |  Signup   Connect with us  

Works starts on £9.8m Anglesey extra care scheme

Work is underway to build a sustainable extra care housing scheme for older people on a former school site in Anglesey, North Wales.

The £9.8m scheme, called Hafan Cefni, was designed by John McCall Architects for Tŷ Glas Housing Society, part of the Pennaf Housing Group, working in partnership with the Isle of Anglesey County Council and the Welsh Government.

Hafan Cefni will have 63 self-contained apartments for residents aged 60 and over.

The scheme comprises of 19 two bedroom and 44 one bedroom apartments and it will also include a community café for the wider Llangefni neighbourhood to use.

Hafan Cefni is being built on site of the former Ysgol y Bont School in Industrial Estate Road, Llangefni. It is financed mainly through private finance arranged by Tŷ Glas, supported by £1.4 million Welsh Government funding which has been secured by the Isle of Anglesey County Borough Council.

By taking advantage of the sloping site, the lower ground floor will offer dedicated accommodation with its own outside space for older people with memory loss or living with dementia. The building’s horseshoe shape also creates a natural open and central courtyard which will feature a communal garden.

Larger parts of the building’s elevation have been broken down with balconies and dwarf walls to give it an attractive, domestic feel while providing variation and rhythm to the façade.

“The scheme will provide high quality apartments in an enviable location, offering fantastic views and uninterrupted direct sunlight all year round,” said Carl Grannell, director of John McCall Architects.

“It has been designed to create an uplifting environment featuring an abundance of natural light to create an airy feel.

“The design and layout of the apartments and the scheme as a whole, facilitates both independent living and opportunities to socialise, providing privacy and as well as a focal point of the central courtyard.

“Hafan Cefni will be a prestigious scheme which will also be an integral part of the wide community.”

The heat generated through the large windows will be captured thanks to a fabric first approach that sees cavity masonry walls heavily insulated to provide a high thermal mass. It will reduce air leakages and perform better than Building Regulation requirements. Other features include low energy lights used throughout the scheme.

Outside, the central south-facing courtyard garden will act as a communal social space over two levels and include areas of formal planting, lawns and raised beds. To the front, formal planting will provide a natural buffer between the building and the road.

The work is expected to take be completed in 2018.

Share this story: 

Add new comment

Latest #ukhousing Tweets

Ecodan for New Build Applications